Teemalaulut #1: Fiilistele

Isoimmat festarit ovat jo julkistaneet kuumimpia artistikiinnityksiään ja keikkojen fiilistely puoli vuotta etukäteen voi alkaa. Uni ei meinaa tulla, kun pohtii kestääkö sydän M83:n Midnight Cityn aiheuttamat onnentunteet tai miten potkii Refusedin comeback.

Teemalaulut-sarjan ensimmäisessä postauksessa käsitellään kuitenkin ensi kesän artistien mehustelun sijasta niitä kappaleita, joiden hurmokselliset yhteislaulunostatukset liidättävät mielen jokaisella kuuntelukerralla rakkauden ja vapauden maaperälle Ruissalon yöhön tai Ilosaaren aurinkoiseen lauantai-iltapäivään. Suomen suvessa viimeisen vuosikymmenen aikana soineita lauluja, joita hoilatessa tässä ja nyt on ollut ainoa olemassaolon muoto.

1. Harvassa olivat 2000-luvulla kesät, jolloin The Ark ei laulattanut suomalaista festariyleisöä, missä ja millä biisillä milloinkin. Ehkä lentoonnostattavin kaikista on kuitenkin Calleth you, Cometh I, jossa Ola Salo tiivistää kokofestaritunnelman yhteen fraasiin hekumallisen Oo-oo-oo-oo-oo-yhteislaulun-päätteeksi. I’ve been waiting for this so long. Mahtavaa.

2. Bassorumpu pitää tahtia yllä, yleisö hakkaa käsiään yhteen ja Otto pyytää kansaa yhtymään vielä kerran kertsiin. Veikkaukseni on, että lähes jokainen 2000-luvun alussa festareita kiertänyt on löytänyt itsensä Tehosekoittimen keikalta sydän syrjällään hoilaamassa kuorossa “Heeeeei valonkantaja!”, piti orkesterista tai ei. Ja ne, jotka keikalla ovat pitäneet suunsa tukossa lienevät antaneet panoksensa muualla: Valonkantaja on myös yksi Suomen lauletuimmista karaoke-biiseistä.

3. Oi niitä nuorten sydänten onnentykytyksiä, kun Pariisin Kevät nousi ensimmäistä kertaa lavoille kesällä 2010. Tuolloin mm. Ilosaaren((Tsekkaa keikka kokonaisuudessaan YLE Areenasta) yleisö taisi laulaa jotakuinkin jokaisen biisin alusta loppuun, mutta täräyttävimpiä hetkiä olivat varmasti jo pari vuotta radioissa raikuneen Pikku Huopalahden “Linja-autojen ja rakkauden perässä voi juosta tai odottaa seuraavaa.” ja nuoruuden kesät kiteyttävän Imatrankosken “Ei, ei sanota elämälle ei.”

4. Listaan on toki myös sisällytettävä kesän 2011 ehkä odotetuin festariesiintyminen. Tuomari Nurmion kynästä syntyneen Huda huda!:n kertosäehokemalla Sielun Veljet hudattivat yleisöä jo 80-luvulla. Vieläkin tuntui kulkevan. Bonuspisteet comeback-keikan Spezial Pyrotekhnikasta!

5. Yksi Suomen energisimmistä livebändeistä. Musiikkivideo, joka nostattaa festarifiiliksen pintaan loskankin keskellä. Hienoa työtä.

Ensi viikolla teemalauluissa ruoditaan kappaleita, joiden tahtiin kelpaa varustautua ensi kesän rientoihin.

-Ertte Ruhti

TUOREINTA TURINOINTIA

"Syöksyin raivokkaasti teltasta ulos raviradan halkaisevalle ojanpientareelle ja kehostani poistui suihkuna jokunen illan aikana nauttimani juoma."

"En ollut koskaan kokenut mitään vastaavanlaista ja myös sotajoukkoni pussukoiden perukoilta halusi tulla välittömästi katsomaan mistä on kyse."