Pikkufestarit: Suomen vanhin sisäfestari

Jyrockissa katto on taivaana (c) Lauri Rantanen

Kesään on vielä aikaa, mutta festarikauden alkuun on enää vajaat kolme viikkoa. Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan järjestämä Jyrock on toiminut keväisenä varaslähtönä kesän festareille jo vuodesta -85 lähtien. Kyseessä on Suomen suurin ja vanhin sisäfestivaali, jonka tapahtumapaikkana toimii ylioppilastalo Ilokivi. Ohjelmistoa tarkastellessa voi huomata, että ainoa ehto festarin artistivalinnoissa on läpi vuosien ollut artistien tuoreus ja omaperäisyys. Festarikalevalan kyselytunnille osallistui Jyrockin promoottori Marko Kainulainen.

FK: Kerropa alkuun miten Jyrock lähti vuonna -85 liikkeelle?
MK: Se lähti liikkeelle sen ajan opiskelijoista, tarkemmin sanottuna JYY:n kulttuurihommissa aktiivisesti olleista sellaisista, jotka Jyrockin ideoi kasaan. Talvisin ei ollut minkäänlaisia sisäfestareita, eikä oikeastaan muutenkaan mitään yksittäisiä tapahtumia klubikeikkojen lisäksi. Ajatus siitä, että festareita voisi järjestää muuten kuin kesällä on siis ollut tuohon aikaan aika edelläkävijämäistä ajattelua.

FK: Kun artistihistoriaa katsoo, niin tapahtumaa on ilmeisesti tehty alusta lähtien aika tosissaan. Ohjelmistossa näyttää joka vuonna olleen aika laajalla skaalalla kohtuullisen kovia artisteja.
MK: Niin, no retrospektiivisesti ne line-upit näyttää varmaankin vielä paremmilta, kuin mitä ne on silloin olleet. Se ehkä onkin Jyrockin sellainen tavaramerkki. Esimerkiksi 22 Pistepirkko oli ollut varmaan jotain vuoden totisemmin olemassa, kun se esiintyi ensimmäisessä Jyrockissa. Keskivertoradiohittien kuuntelijalle bändit ei välttämättä ole kaikkein tutuimpia, vaikka rautaisia ammattilaisia yleensä ovatkin. Suuri osa esiintyjistä onkin yleisölle usein todella positiivisia yllätyksiä. JYY on osaltaan mahdollistamassa tätä. Se on sen verran iso ja vakavarainen organisaatio, että sen kautta tätä pystyy tekemään nollatuloksella tai jopa pienellä tappiolla. Ei tarvitse väkisin yrittää pusertaa voittoa. Varmaan paremminkin voisi tienata, jos ottaisi tunnettuja varmoja nimiä enemmän. Jyrock nähdään enemmänkin sellaisena jäsenpalveluna opiskelijoille, vaikka alusta asti tämä on ollut täysin vapaa kaikille kävijöille ja yleisössä on aina paljon kaikenikäistä porukkaa ihan ympäri Suomea. Mä olen pyrkinytkin tänä vuonna siihen, että sana Jyrockista leviäisi mahdollisimman paljon myös kampusalueen ulkopuolelle. Jyväskylä kun on tällainen opiskelijakaupunki, jossa nuori porukka vaihtuu kuitenkin kohtuullisen tiheään, niin joka vuosi joutuu myös opiskelijoiden keskuudessa ikään kuin lunastamaan paikkansa uudelleen.

I Walk the Line Jyrockissa 2008 (c) Pasi Järvenpää

FK: Jyrock on siis ainoa tuollainen pitkäikäisempi sisäfestari. Mikä on sen salaisuus?
MK: Ainakaan itselläni ei ole tiedossa, että tämäntyylisellä konseptilla olisi mitään muuta yhtä pitkäikäistä tapahtumaa Suomessa. Musta tuntuu, että se lähtee siitä kun toistasataa vapaaehtoista nuorta opiskelijaa rakentaa tapahtumaa nuoruuden innolla ja intohimolla. Tuloksena on sellainen sähköinen ja lämmin tunnelma, joka varmasti on iso tekijä Jyrockin menestyksessä. Ja en usko, että tämä olisi pystyssä jos tätä rahan takia tehtäisiin. Se on kuitenkin aika hyvä diili, kun 28€:n (opiskelijoille 25€) lipulla näkee parikymmentä bändiä.

FK: Millaisia yhtymäkohtia sä näet Jyrockin ja kesäfestareiden välillä? Tullaanko Jyrockiin teltoilla?
MK: En ole ainakaan nähnyt, että tässä lähistöllä teltoilla yövyttäisiin, mutta yritetään kyllä tuoda tapahtumaan aina tollaista kesäfestarimaisuutta. Tänäkin vuonna on tulossa tiettyjä elementtejä, joilla tuodaa kesäfestarifiilistä tapahtumaan. En tosin ihan vielä halua niitä paljastaa. Se yleisönkin fiilis on kyllä aika lähellä sitä mitä voisi odottaa näkevänsä jossain kesäfestareilla ihan pukeutumista myöten. Sitä hassuttelua ei ehkä ihan niin paljon ole kun kesäisin, mutta jengi näyttää kyllä aika erilaiselta, kuin vaikka Lutakon klubikeikoilla.

FK: Mitä Jyrock-legendoja sulla tulee mieleen vuosien varrelta?
MK: No tähän voisin vastata suoralla lainauksella vuonna 2005 julkaistusta Jyrock-historiikistä, jossa siteerataan taas vuoden Tomi Tuomaalan Rumba-lehden festariraporttia vuodelta 1997:

Festivaalin bändeistä tunnetuimpia olivat varmasti suurta läpimurtoaan suorittaneet Zen Café ja Don Huonot. Yksi illan mielenkiintoisimpia esiintyjiä edusti hieman vaihtoehtoisempaa linjaa. Harmillisen monilta keikka jäi kuitenkin näkemättä aikaisen ajankohdan vuoksi. Yksi heistä oli Tomi Tuomaala, jolla muuhun festivaalikansaan nähden oli se etu, että hän pystyi tuomaan pettymyksensä julki yhdessä maamme suurimmista muusiikkilehdistä.

-Joku mulukkupää keksi sijoittaa Aavikon ihkaensimmäiseksi. Tähän tyhjäpäisyyteen yhdistettynä oma hitaus ja tyhmyys, ja lopputuloksena se, että urkuminimalismi meni ohi suun, perkeleen perkele. Kuulemma Aavikko esiintyi duona trio-muodon sijaan, kun yksi oli joukosta hukassa. Loppuillasta Aavikko sitten, jälleen kuulemma, tavattiin portaikosta munasillaan istumasta. Moni soittaa rokkia ilman paitaa, mutta moniko istuu keikan jälkeen kulkutiloissa ilman housuja?

Anna Järvinen Jyrockissa 2008 (c) Pasi Järvenpää

FK: Ennustetaan kolmen viikon päähän. Mitä vuoden 2012 Jyrockissa tulee tapahtumaan?
MK: No lippuja on mennyt tähän mennessä jo sen verran hyvin, että hyvät festarit on varmasti tulossa ja saattaapa ainakin lauantai myydä loppuun. Siellä on myös tosi mielenkiintosia bändejä, joiden keikalla voi sattua ihan mitä tahansa. Perjantaina esimerkiksi on Räjäyttäjät-niminen poppoo, jotka ovat keikoillaan aiheuttaneet kaikenlaista hämmennystä. Voi olla, että riittää äänimiehillä työtä sen keikan jälkeen laitteiston kanssa. Räjäyttäjillä on aika kova meno. Sitten lauantaina on vielä vähän tuntemattomampi Cold Pupu Sauna, jonka jäseniä tosin soittaa muissa tunnetuissa yhtyeissä, kuten Siinaissa, Kapkapissa ja Koivuniemen Herroissa. Niillä on kanssa aika vallaton meininki ja luulen, että luvassa on vaikka mitä. Festarin puolesta yritetään laittaa puitteet niin hyvään kuntoon, että jos yllätyksiä tai muuta sattuu, niin pystytään reagoimaan niihin mahdollisimman hyvin.

FK: Entä mitä ei ainakaan tule tapahtumaan?
MK: Jaa-a.. No jos tuonne tulee avoimin mielin paikalle, niin enpä usko, että kukaan lähtee niin pettyneenä pois, ettei olisi yhtään hyvää bändiä nähnyt. Sitä musiikkia ja mielenkiintoisia esiintyjiä on kuitenkin niin laidasta laitaan. Kyllä siinä on peiliin kattomista jos tuolta ei löydä yhtään uutta bändiä, josta olisi diggaillut.

FK: Kiitos haastiksesta! Vielä on aika festarivirittäytymisbiisin valinnan.
MK: Ensimmäisenä tulee mieleen Queenin ja David Bowien Under Pressure. Valitaan se.

Jyrock Jyväskylässä 20.-21.4.2012. Osta liput ennakkoon Lippupalvelusta.

Haastattelun toimitti Ertte Ruhti.

TUOREINTA TURINOINTIA

"Syöksyin raivokkaasti teltasta ulos raviradan halkaisevalle ojanpientareelle ja kehostani poistui suihkuna jokunen illan aikana nauttimani juoma."

"En ollut koskaan kokenut mitään vastaavanlaista ja myös sotajoukkoni pussukoiden perukoilta halusi tulla välittömästi katsomaan mistä on kyse."