Pikkufestarit: Suomen vanhin ilmainen rockfestivaali

Ruissin, Provinssin, Ilosaaren ja muiden kokoluokaltaan suurempien kesäjuhlien lisäksi Suomessa järjestetään myös koko liuta, jo hyvinkin legendaarisiksikin muodostuneita pienempiä festareita. Joka keskiviikko blogitoimitus sukeltaakin näiden Suomen suven helmien perään ja esittelee yhdeksän mielenkiintoisinta pikkufestaria. Sarjan aloittaa Suomen vanhin ilmainen rockfestivaali, Hämeenlinnassa järjestettävä Ämyrock.

Vuodesta 1974 asti hämeenlinnalaisen elävän musiikin yhdistys Ämy ry.n huseeraama Ämyrock on värittänyt Sibeliuksen syntymäkaupungin tapahtumatarjotinta. Ämyn syvintä olemusta pyydettiin ruotimaan myös pitkäaikaisämyläinen, Paavo Raappana, jonka mielestä Glastonbury on Euroopan Ämyrock. Kummassakin sataa melkein aina.

Ämyläiset itse kuvailevat tapahtuman sisältävän “musiikillista monipuolisuutta valtavirrassa tai marginaalissa” ja esiintyjäkaartin kolme pääteemaa ovat “Tulevaisuuden tähdet, kulttisuosikit ja Kari Peitsamo.” Vuosien varrella Ämystä onkin voinut bongata nousukiitoon virittäyttyviä artisteja aina Hanoi Rocksia(1980) 22 Pistepirkkoja(1988), The 69 Eyesiä(1992), kuin Disco Ensembleakin(2005) myöten. Ämy on järjestetty yhteensä 37 kertaa (lamavuosina -91 ja -92 tapahtumaa ei järjestetty), joista 28. vuonna Kari Peitsamo on noussut yksin tai yhtyeineen Kaupunginpuiston lavalle.

FK: Paavo Raappana, miksi Kari Peitsamo on niin yhtä Ämyrockin kanssa?
PR: No Peitsamo oli ollut Ämyssä soittamassa useemman vuoden putkeen 80-luvulla, jolloin häntä sitten pyydettiin Ämyrockin viralliseksi suojelijaksi ja sitä kunniasopimusta noudatetaan edelleen. Karihan joku vuosi takaperin julistikin keikkavuotensa alkavan Ämystä ja päättyvän Ämyyn.

FK: Entä mistä johtuu Ämyn ikiaikainen ilmaisuus?
PR: Eiköhän tärkeimpiä tekijöitä ole ne ihmiset Ämyn ympärillä. Ämyn oma porukka kerää rahaa pitkin vuotta talkootöillä. Toisaalta taas kiittäminen käy myös Hämeenlinnan kaupunkia ja täkäläisiä yrityksiä, jotka kokevat Ämyrockin sen verran tärkeäksi juhlaksi, että tukevat sen järjestämistä. Tietty on annettava myös valtava kiitos artisteille, jotka haluavat esiintyä Ämyssä hieman alennetuista keikkaliksoista huolimatta.

FK: No mistä syntyy sitten se taika, joka tempaa ihmiset tällä tavalla mukaan Ämyyn?
PR: No mä uskon, että se on sellanen laadukkaasti tehty kotikutoisuus. Hommaa tehdään aurinkoisella asenteella ja se näkyy aika hyvin niin artisteissa, järjestäjissä, kuin yleisössäkin. Kyllähän siitä hyvä mieli tulee, että ihmiset kunnioittaa tällaista ilmaista tapahtumaa hyvällä fiiliksellä ja käytöksellä. Samoille festareille sopivat sulassa sovussa kaikki punkkareista lapsiperheisiin ja Ämy-viikonloppu on poliisinkin kannalta yleensä hyvin rauhallinen.

FK: Mitä muita pikkufestareita sä suosittelisit tsekkaamaan?
PR: Naamat on hieno festari. Ja sit toinen minkä nostaisin on vanhassa kotikaupungissani, Lieksassa, järjestettävä Muhelinpurock. Se lähti aikanaan liikkeelle parin jätkän ideasta ja on siitä sitten lähtenyt kasvamaan koko ajan paremmaksi.

FK: Valitse säkin tähän loppuun vielä biisi, jonka tahtiin kelpaa alkaa fiilistellä ensi kesän festareita.
PR: Vaikkei kyseistä artistia varmaan Ämyssä tulla koskaan näkemäänkään, niin mun on silti valittava The Clashin Magnificent Seven. Siinä on sellasta kesäistä energiaa ja tarmoa.

Ämyrock Hämeenlinnan kaupunginpuistossa 30.6.2012. Esiintyjäkaarti julkistetaan noin huhtikuussa.

Haastattelun ja jutun rääpi kasaan Ertte Ruhti.

TUOREINTA TURINOINTIA

"Syöksyin raivokkaasti teltasta ulos raviradan halkaisevalle ojanpientareelle ja kehostani poistui suihkuna jokunen illan aikana nauttimani juoma."

"En ollut koskaan kokenut mitään vastaavanlaista ja myös sotajoukkoni pussukoiden perukoilta halusi tulla välittömästi katsomaan mistä on kyse."