Pikkufestarit: Punkfestarien isä

Puntalassa Punk

Suomen, jos ei jopa koko Pohjoismaiden suurinta punk-painotteista juhlaa vietetään vuosittain tietenkin Tampereen kuvetta koristavassa Lempäälässä. Puntala-Rockissa on heiluttu nahkarotseissa ensimmäisen kerran jo kasarin alussa. Nykypäivänä Puntalan artistikattaus sisältää lähes koko suomalaisen punkin eturivin, sekä useita kovia ulkomaisia nimiä. 90-luvun festari tosin huilasi, mutta niin huilasivat kaikki muutkin kun oli paskaa ja lama ja rumat vaatteet. Vuonna 2000 Puntala täräytettiin uudestaan tulille. Tällä kertaa haastattelussamme onkin Puntalan uusioperustaja, festareiden ohjelmasta ja bändeistä vastaava Mikko, jonka ensimmäinen oma Puntala tuli koettua jo vuonna 1989.

FK: Moro Mikko! Kerrohan heti alkuun hieman Puntalan historiasta. Millaiset olivat sen ensiaskeleet?
M: No mä oon ite muuttanut Lempäälään vasta tuossa ennen vuosituhannen vaihdetta, mutta Puntalahan syntyi jo 1980-luvun alussa, jolloin sitä järjesti Lempäälän elävän musiikin yhdistys, Lelmu ry. Ihan tarkkaan mä en tiedä minä vuonna tää on ekan kerran ollu, mutta ainakin vuodelta -82 löytyy kuvallista todistusaineistoa. (Toim. huom! Tsekatkaa nettisivuilta Historia-osiosta. Tunnistaako joku kuvassa esiintyvää orkesteria tai soittajia?) Sillon 70- ja 80-luvun taitteessahan näitä elävän musiikin yhdistyksiä perustettiin aika paljonkin ympäri Suomea, kun alettiin haluta enemmän live-musiikkia ja alkoi syntyä enemmän ja enemmän uusia bändejä. Alettiin huomata, että jahas, musiikkia voi tehdä muutkin kun nuo rokkitähdet. Sitten -89 ja -90 sitä järjesti tamperelainen Takku ry. ja siltä ajalta on myös omat ensimmäiset kokemukset Puntalasta, yleisön joukosta. 90-luku vietettiin hiljaiseloa, mutta 2000-luvulla, kun perustettiin Lempäälän Karuselli ry. ja haluttiin herättää vanha tapahtuma uudelleen henkiin. Ensin kokeiltiin pari vuotta vähän yleisfestivaali-henkisemmin, mutta huomattiin, että noita yleisfestareita on niin paljon, että päätettiin palata takaisin punkkiin.

Ruidosa Inmundicia saapui Puntalaan jytäämään Itävallasta

FK: Miksi Puntalasta tuli punkfestari?
M: Mä en oikein tunne sitä alkuperästä järjestäjäporukkaa, ja vaikka niistä ekoista vuosista olen koittanut kysellä, niin kukaan ei oikein tunnu muistavan mitään. Yhtenä syynä saattoi olla se, että siihen aikaan oli tässä Tampereen seudulla aika paljon noita punkkibändejä. Joku joskus myös puhui, että punkkarit olisivat vallanneet Puntalan silloin vuonna -83. Sinnehän tuli silloin paljon punkkibändejä, Fucking Finland ja Riistetyt muun muassa, mutta ihan tarkkaan en osaa siitä sanoa. Tässä 2000-luvulla mentiin siihen punkkipuoleen vuonna 2002, kun todettiin etteivät pienemmät yhtyeet laajalla skaalalla oikein vedä porukkaa. Mulle se oli tietysti oikein mieluinen juttu, kun punkkia kuitenkin olen 80-luvun alusta kuunnellut. Myös muu vanhempi väki oli samoilla linjoilla ja se sitten osoittautuikin oikein hyväksi ratkaisuksi.

FK: Sä olet Puntalaa nähnyt jo kasarin lopussa. Miten meininki on muuttunut niistä ajoista?
M: No punkkarit ei ole kauheasti muuttuneet.. Mutta silloin -89, mä en tiedä järjestikö ne ekan kerran tällasta tapahtumaa, mutta meno oli hieman sekavampaa kuin nykyään. Bändit soitti kun soitti, välillä oli aika pitkiä taukoja ja kukaan ei tainnut tietää missään vaiheessa mikä bändi oli seuraavaks vuorossa. Se oli silloin aika.. voisko sanoa vapaamuotoinen tapahtuma. Nykyään Lempäälän Karusellikin kun 13. kertaa tänä vuonna sitä järjestää niin onhan siihen ammattitaitoa tullut rutkasti lisää, vaikka semmonen kotikutoisuus onkin edelleen säilynyt. Onhan se viranomaisten vaatimusten vuoksi joka festarien täytynyt ottaakin sellanen professionaalimpi ote, että järjestyksenvalvojat ja ensiavut sun muut on niin kuin pitääkin. Ja pakkohan se on sanoa, että netti on ollut tärkeä väline mainonnassa ja tiedotuksessa. Saatu sitä kautta tunnettuutta ympäri maailmaa, vaikka mainosbudjetit on ollut nollaa tai 25 euroa.

FK: Paljonko Puntalassa käy porukkaa?
M: Meillä on ollut 1700-1800 paikkeilla viime vuosina kävijöitä. Siitä 2002 vuodesta lähtien on tainnut joka vuosi määrät nousta, silloin oli reilua 700:a kävijää. Ikävä sanoa, että alkaa pikkuhiljaa olla sen alueen kapasiteetti käytössä, kun se 2000 alkaa olla maksimimäärä. Onneksi ei ole vielä tarvinnut miettiä, että mitä tehdään jos se ylittyy. Ettei jouduta jengiä jättään ulos.

FK: Mikä sinne sitten vetää tuota porukkaa noin runsaasti?
M: Kyllä kai se juttu on se sellanen tee-se-itse-henkinen ja ihmisläheinen meininki. Punkkarit tietysti muutenkin käy aika paljon keikoilla kuuntelemassa bändejä ihan ulkomailla astikin. “Verkostoitumista” ulkomaalaisten punkbändien kanssa on ollut jo 80-luvulta asti paljon. Ne on käyneet täällä ja suomalaiset bändit sit taas ulkomailla. Vuosien mittaan täällä kun on käynyt ulkomaalaisia bändejä ja ne on tykännyt meiningistä ja järjestelyistä, niin sana on kulkenut eteenpäin. Sitä kautta on tullut aina lisää bändejä ja lisää yleisöä, jotka on todennut, että Puntalassa on hyvä henki ja hommat hoituu hyvin ilman turhia rettelöitä. Ja onhan siellä aina myös ei-punkkariporukkaa, jotka on vaan todennut siellä olevan tarpeeksi hyvä ilmapiiri, että kiinnostaa tulla paikalle. Ei sinne nyt kaikki Suomen punkkarit tule, mutta kyllä se taitaa tällä hetkellä olla jopa koko Pohjoismaiden suurin punk-festari.

Moshpitissa on myös tunnelmaa

FK: Millaisia ovat parhaat muistosi Puntalasta?
M: 2002 vuodesta lähtien mä olen ollut bändivastaavana ja siihen ne liittyy. 2003 oli pääesiintyjäksi saatu Discharge(UK), joka soitti ensimmäisen keikkansa moneen vuoteen. Niillä oli muitakin festarikeikkoja ja kesän alussa alkoi tulla uutisia, että olivat peruneet isoja keikkoja, Saksassa isoja festareita ja Hultsfrediä Ruotsissa. Mä sitten aloin tietysti odottelemaan, että milloin se soitto tulee meille ja sieltähän se keikkamyyjä kaksi viikkoa ennen sitten soitti, että ikävä kyllä joutuvat perumaan tämän keikan. Siinä sitten kelattiin, että hitto mitäs nyt tehdään. Jengi on tulossa sitä bändiä katsomaan festareille ja se ei olekaan tulossa. Väännettiin eri vaihtoehtoja tilalle, kunnes viikon päästä ne soitti haluavansa sittenkin tehdä sen keikan. Mä taisin silloin olla Puuhamaassa perheen kanssa, kun puhelu tuli. Siinä meinas puuhanallet lentää sylistä. Kun kuski sitten nappas ne lentokentältä kyytiin keikkaa edeltävänä yönä niin käskin pistää auton ovet lukkoon, etteivät enää pääse livahtamaan.

Mieleen jäi myös se, kun Subhumans(UK) oli soittamassa 2004. Se oli ollut jo 80-luvulta asti oma suosikki ja luulin jo etten sitä enää koskaan näkisi. Kyllä siinä tippa tuli keikalla linssiin. Se oli vielä ensimmäinen iso bändi, joka majoittui mun kotonani. Ne meinas, että mun pitää perheineni muuttaa Britteihin, jotta he voi jäädä asumaan meidän taloon.

FK: Kiitos haastattelusta! Loppuun vielä saat valita mieleisesi leiriytymisaluefiilistelybiisin.
M: No tottakai kun teltassa on aina vähän ahdasta, niin Terveitten Käsien Mull on liian lyhyt sänky sopii hyvin siihen tunnelmaan.

Puntala-Rock Lempäälässä 27.-28.7.2012. Esiintyjinä mm. Poison Idea(US), Avengers(US), Doom(UK) ja La Fraction(FRA). Lisää bändejä julkistetaan keväämmällä.

Haastattelun toimitti Ertte Ruhti.

TUOREINTA TURINOINTIA

"Syöksyin raivokkaasti teltasta ulos raviradan halkaisevalle ojanpientareelle ja kehostani poistui suihkuna jokunen illan aikana nauttimani juoma."

"En ollut koskaan kokenut mitään vastaavanlaista ja myös sotajoukkoni pussukoiden perukoilta halusi tulla välittömästi katsomaan mistä on kyse."