Pantse

Kesäfestareilla on käyty Suomessa jytäämässä vaikka millä porukoilla jo 70-luvun alusta lähtien. Jokainen meistä on käynyt festareilla. Tai ainakin niistä ketä mä tunnen. Yli neljäänkytä vuoteen mahtuu kesäistä tarinaa, kokemusta ja muistoa vaikka muille jakaa. Mä istuin himassa Kalliossa tossa viime kesän lopulla ja kelasin, että jos noita messeviä sattumuksia ei pikkuhiljaa kerää mihinkään talteen, niin ne saattaa vaipua unholaan ja se on paha juttu. Kuka meinaan sillon enää muistais, että on edes olemassa sellasia juhlimisen arvosia asioita kun vapaus, aurinko ja rock’n’roll? Hitto se olis ikävää. Mä pistin Ganesin soimaan, että edes vähän lohduttais. Be-bop-a-lula helpottaa aina. Sit kävi niin et välähti.

Ennen kun Remu pisti Ganesin pystyyn niin sehän skulas Kalevalassa, ne veti ekassa Ruisrockissakin vuonna -70. Mut muuta kun bändi, niin Kalevala on se kansalliseepos, missä on Väinämöiset ja nää. Ja kunnanlääkäri Lönnrothan niittas sen kasaan rundaamalla pitkin Vienan Karjalaa ja pyytämällä jengii laulaan runoja. Mä keksin, että kerään kasaan suomalaisen festarikulttuuriperinnön samaan tyyliin. Erona vaan se, että Ilosaaren maastojen sijaan hoidan keruun netissä. Pyydän siellä festareilla käyneitä lähettään mehukkaita tarinoita ja muistoja ja tämmösiä. Kuka tahansa voi osallistua mistä päin Suomea vaan. Niistä ja omista kokemuksistani mä sit duunaan kirjan, joka tekee festareista vielä entistäkin hauskempia. Sellasen kunnon käsikirjan festarikävijöille.

Sit mä soitin ekaan musalehteen, joka tuli mieleen ja jonkun hippien kirjafirmaan et meikä aikoo kerätä kasaan Festarikalevalan, rock-kansalliseepoksen, haluutteko olla mukana? Niiden mielestä idea oli hiton hieno ja tässä sitä nyt tehdään unelmista totta. Alla kerrotaan tarkemmin miten tää homma skulaa ja miten tähän pääsee mukaan,

Aurinkoo ja vapautta,

-Pantse, suomalaisen festarikansanperinteen pelastaja ja roudari