Kirjailijan kynästä – Fiilistelkää!

Kun Eero “Ebro” Ravi soitti ensimmäiset riffinsä eräänä elokuisena iltapäivänä 1970, alkoi Suomen ja Euroopan musiikkihistoriassa päättymätön luku. Ravi kiusasi kitaraansa Charlies-yhtyeessä, joka oli Suomen ensimmäisten rock-festivaalien avausakti. Woodstock oli räjäyttänyt kukkaislasten happoiset tajunnat vasta edellisenä kesänä, joten turkulaiset olivat hyvin ajan hermolla. Ajatus festareiden järjestämisestä oli syntynyt jo ennen Woodstockia ikään kuin vastalauseena korkekulttuurifestivaaleille. Itse asiassa on vain muutamasta kuukaudesta kiinni, etteikö Ruisrock olisi Euroopan vanhin edelleen järjestettävä rockfestari.

Seuraavana kesänä Joensuun Ilosaaressa järjestetty Rockrieha alkoi levittää maamme festarikarttaa, ja tänä vuonna meille tarjotaan yli sata eri mahdollisuutta luoda uusia festarilegendoja.

Joten eiköhän ole jo aika laittaa Suomen festarihistoriaa talteen sillä ainoalla oikealla tavalla. Emme halua pelkkää historioitsijoiden jaarittelua aikakauden murroksesta tai järjestäjien tarinoita siitä, miten lama-aikana keikkapalkkiot maksettiin polttopuina. Festareille vaeltaa joka kesä satoja tuhansia ihmisiä, jotka eivät ole tutkijoita tai musiikkimoguleita. Ihmisiä, jotka ovat talvesta saakka odottaneet sitä yhtä viikonloppua, jolloin voi vapaana kulkea hiekkakentillä, huutaa kuulematta omaa ääntään ja lämmitellä toisen kainalossa pallogrillin lämmössä. Täten Suomen festarihistoria kuuluu meille kaikille, ja meidän äänellämme se on myös kerrottava.

Festarikalevala kootaan seuraavan yhdeksän viikon aikana teidän muistoistanne. Jokainen pienikin sattuma on osa tätä kokonaisuutta, jokainen festareilla käynyt on oman festarielämänsä historioitsija. Jokaisella viikolla on oma teemansa, ja kunkin viikon päräyttävimmän tekstin kirjoittaja lähtee ensi kesänä omalle runonkeruumatkalleen Ruisrockiin taskussaan Festarikalevala ja kenties muuta mukavaa. Jokainen teema on toki kirjoittamiselle avoin koko projektin ajan, joten jos joudut olemaan jonkin tietyn viikon esimerkiksi kertausharjoituksissa tai vankilassa, ei hätää! Voit teksteilläsi kohottaa itsesi festarilegendaksi käytännössä koko alku- ja keskikevään ajan.

Panokset ovat siis keskikokoisen tähden kokoluokkaa. Tekstit seulotaan ja arvioidaan kerronnan iskevyyden ja sisällön legendaarisuuden mukaan. Joukkoon mahtuu varmasti niin unohtumattomia keikkoja kuin kaverin kompastelua mutavellissä. Jokainen muisto on arvokas, moni varmasti myös irvokas.

Siis kaivakaahan päiväkirjat ja valokuvakansiot naftaliinista, asettakaa sormet näppäimistölle. Laittakaa musiikki soimaan ja kertokaa synkimmät salaisuutenne, hauskimmat mokailunne ja koskettavimmat muistonne.

Mieleni minun tekevi, aivoni ajattelevi.

Näillä sanoilla alkaa Kalevala, Suomen kansalliseepos. Millä sanoilla alkaa kesämörköjen käsikirja ja yöttömien öiden kansalliseepos Festarikalevala? Aletaan ottaa selvää.

TUOREINTA TURINOINTIA

"Syöksyin raivokkaasti teltasta ulos raviradan halkaisevalle ojanpientareelle ja kehostani poistui suihkuna jokunen illan aikana nauttimani juoma."

"En ollut koskaan kokenut mitään vastaavanlaista ja myös sotajoukkoni pussukoiden perukoilta halusi tulla välittömästi katsomaan mistä on kyse."