Festarivieraana: Tumppi Varonen

Neljännen viikon festarivieraana on punkrock-legenda Tumppi Varonen, joka oman Problems-bändinsä lisäksi tunnetaan mm. Pelle Miljoona-yhteyksistään. Tumpin laulama suomirock-klassikko Tahdon rakastella sinua on varmasti yksi festarihistorian eniten luukutetuista kappaleista, jota on kuunneltu niin autoradioista, telttamankoista, asuntovaunukatoilla nököttävistä festari-pa-viritelmistä, kuin tietty livenäkin.

FK: Mitä kuuluu Tumppi Varonen?
TV: Oikein hyvää kiitos kysymästä! Vietin tuossa vuoden alkuun kolme viikkoa Vietnamissa ja nyt on taas oltu kiertämässä Problemsin kanssa. Viimesiä keikkoja viedään nyt ainakin toistaiseksi sillä kokoonpanolla. Me on nyt puoltoista vuotta rundattu kohta putkeen, niin on pakko laittaa bändi jäihin vähäks aikaa ja alkaa miettiin uusia kujeita. Nyt tosiaan hyppäsin Pelle Miljoonan Unitediin basson varteen ja laulamaan. Se on kuitenkin sellanen sydäntä lähellä oleva artisti ja en mä mitään uutta viitti alkaa tässä puuhaan. Paitsi tehtiinhän me nuorten mielenterveystyön edistämiseksi tällanen sinkku kun “Pieni aikuinen”, joka tulee ulos maalis-huhtikuun aikana Stupido Recordsin kautta.

FK: Eiköhän uppouduta taas festareiden maailmaan. Millaset oli sun ensimmäiset festarit?
TV: Eka kokemus festareilta oli kai vuonna -72 Keimolassa. Sato vettä ja tuuli vei teltat, niin sanottu Keimolan Mutarock. Seuraavana vuonna siellä olikin jo vähän aurinkoisempi meininki. Siellä me kuunneltiin Hurriganesia ja Isokynä Lindholm veti ensimmäisiä esityksiään. Ganes jytäs niin, että tanner tärisi. Ne taiskin olla sit ainoita festareita, jossa mä olin yleisössä.

FK: Millaisia fiiliksiä sulla muuten liittyy festareihin?
TV: No yleensä aina kun on oltu soittamassa festareilla, esimerkiks Roskildessa -82, on satanu vettä ja ollu helvetin kylmä. Sitä ennen, eli 70-luvun lopulla, kun oli Saapasjalkarockia, Ruisrockia ja Oulun Kuusrockia niin nehän oli vähän niinkun keskitysleirejä. Turvamiehet tsekkas kaikki sisälletulijat ja siellä liikkuvat ja keikkabusseja myöten ne ratsas porukkaa, ettei oo alkoholia tai muuta. Siihen aikaan oli aika tiukkaa ja festarit oli muutenkin aika lapsenkengissä. Toisaalta, en tiedä onko aika kullannut muistot vai mistä johtuu, mutta tuntuu, että ihmisillä oli kuitenkin nastempaa festareilla. Keskityttiin enemmän musiikkiin, kun tuntuu että nykyään musiikkia tärkeämpää on se kaljan myynti ja kaljan kittaaminen. Semmonen tyylitön sekoilu. Monta telttaa saadaan kaadettua ja muuta käsittämätöntä Duudson-paskaa. Ei mua enää kyllä telttaileen varmaan saisi. Esiintyminen tietty on aina yhtä nastaa.

FK: Enää ei telttaelämä maistuis, mutta miten oli aiemmin?
TV: Festareilla mä en oo leiriytyny niiden Keimolarockien jälkeen, muuta kun joskus keikkabussissa siellä alueella. Interreilireissuilla on kyllä tullu käytyä ja sit Järvenpäässä, mikähän se oli se mesta, Kallio tai joku. Anyway leirintäalue Tuusulanjärven rannalla. Sitä johti sellanen punanenänen äijä, Herra Kallio, joka veti aina pienet humalat ja koppalakki päässä huusi kovalla äänellä “Hiljaa! Hiljaa teltoissa!”

FK: Entä toi kun sanoit, että aiemmin oli jotenkin parempi meno festareilla, niin mistä sun mielestä hyvät festarit rakentuu?
TV: Toki siinä on tärkeetä paikka, henkilökunta, yleiset järjestelyt, vessat ja tämmöset, mukava ilma tietty, mutta tärkeimpänä mä ehkä pidän sitä ihmisten osallistumista. Musiikin kuuntelua. Kyllähän sen huomaa, kun tunnelma on kohdillaan ja ihmiset on vapautuneita. Esimerkiksi pari kesää takaperin Arcade Firen keikka oli sellanen, missä jengi oli kerääntynyt kuunteleen sitä bändiä ja sen oikein aisti. Sitä mä toivoisin festareillekin, että bändeistä vois nauttia muutenkin kun hirveissä brenkuissa hattu kalsareiden paikalla ja päinvastoin.

FK: Onko sulla jotain kikkoja, millä yleisön saa taiottua fiiliksille?
TV: En mä tiedä. Ainakaan sellanen älytön huudattaminen ja fiilikseen “käskeminen”, mitä välillä näkee, ei kyllä skulaa. Se on varmaan sellanen aitous. Sillon kun bändillä on ikään kuin jotain sanottavaa ja annettavaa, mikä kiinnostaa jengiä niin siitä kai se lähtee. Esimerkiks kun the Clash veti Ruisrockissa -79, niin siinä riitti se fiiliksen nostamiseen se, että ne astu lavalle. Tai kun Hurriganes astu lavalle siellä Keimolassa. Ei ne mitään selitelly siinä. Alko skulaan vaan niin että koko tanner tömisi. Yks vielä mikä tulee mieleen, niin viime kesänä kun Pelle Miljoona Oy:llä tehtiin se rundi missä oli Andy ja Sami mukana. Me vaa oltii ja möykättiin siellä, mut kun ne biisit on ikään kuin jotain kansanlauluja, niin ne iskee. Synnyttää sellaisen joukkohengen, mikä saa jengin hurmokseen… No sit toisaalta jos on kunnon öykkäri niin fiilisten nousuun riittää melkein pelkkä bassorummun jytinä. Mut kaiken kaikkiaan, jos on tarpeeks aito meininki, niin ei siinä mitää taikoja tarvi tehä.

FK: Muiden vieraiden lailla on tullut aika valita vielä festaribiisi. Minkä biisin sä laittaisit soimaan leirintäalueella?
TV: Jaa-a.. no itseasiassa heti tulee mieleen tämä Johnny Nashin I can see clearly now when the rain is gone. Provinssissakin 80-luvulla tais jumalauta aina sataa, niin eiköhän joku vääräleukä aina jostain vetäny soimaan kasetin, missä oli toi biisi.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=HagzTRmUBIE

Loppuun vielä mainittakoon, että YleX:n sohvaryhmässä Apulannan Toni ja Sipe tiedustelivat Roistolta tarinoita ulkomaan artistien kohtuuttomista vaatimuksista ja käyttäytymisestä. Meiltä ei tuolloin vielä vastauksia löytynyt, mutta lupasimme vastata kysymykseen viimeistään kirjan ilmestyttyä. Tumppi Varonen onneksemme valotti tarinoita näihin liittyen, mutta miten Elvis Costello ja Lemmy liittyvät niihin?

Tumppi Varosen parhaat festarimuistot ja vastauksia Tonin ja Sipen kysymyksiin löytyvät toukokuussa ilmestyvästä Festarikalevala-kirjasta. Haastattelun suoritti Ertte Ruhti.

TUOREINTA TURINOINTIA

"Syöksyin raivokkaasti teltasta ulos raviradan halkaisevalle ojanpientareelle ja kehostani poistui suihkuna jokunen illan aikana nauttimani juoma."

"En ollut koskaan kokenut mitään vastaavanlaista ja myös sotajoukkoni pussukoiden perukoilta halusi tulla välittömästi katsomaan mistä on kyse."